Enkelrum blev snabbt dubbelrum

Hyset, som jag väljer att kalla det, har visat sin otillräcklighet med råge. Otillräckligt, helt enkelt att det inte finns nog vårdplatser. Detta höga ideal, att varje patient ska få ett eget rum, hur rimligt är det på en skala? Vem som helst med lite grå celler också kan gott förutsäga vad som händer. Nej, eftersom det bara finns enkelrum och 10 patienter genast behöver slutenvård på en avdelning med 7 enkelrum, så måste man ”prioritera bort” dessa höga ideal.

Det har Hyset också varit tvungna att göra. Och… frågan är om inte detta var meningen från början. Varje enkelrum har tydligen två uttag för lampor, ett på var sida. Plus plats på väggen avsett för lampa.

Så nu placerar man alltså två patienter i varje enkelrum. Man har nu klagat på att det har blivit orimligt trångt, där man knappt har plats för att stiga ur sängen. Men, sjukhuset kanske resonerar som om: ”Ja, de ligger ju dagarna i ända ändå”.

En annan lätt aspekt på hur mänskligt det nya Hyset ter sig, är att samtlig personal, oavsett befattning, ska ha vita sjukhuskläder.  Ska du träffa en kurator eller en sällsynt psykolog så får du bereda dig på att möta en man eller kvinna i vit uniform. Varför? Den enorma bacillskräcken? Den eventuella svårigheten att en patient spottar och fräser och bits, för att inte tala om blod. AIDSSSS står det skrivet i pannorna på de där krakarna. Men förutom AIDS så är farorna hur många som helst. Hepatit (gulsot), stafylokocker och mördarbakterier, resistenta pneumokocker och så då alla dessa svininfluensor som tydligen skördar tusentals dödsfall per år.

Så då är det bättre att smittokällorna ligger tätt tillsammans i enkelrum. Ja, alltså det som man marknadsförde som enkelrum. En miljard. Och här är svenskarna SÅ tacksamma när de betalar skatt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s