Psykiatrisk vård

psyk psykhus

Alla kan vi bli drabbade av psykiska sjukdomar och tillstånd. Depression är en folksjukdom, sömnlöshet en annan. 25 procent sägs någon gång i livet drabbas av depression. Men mörkertalet är stort.

Men psykvården har också blivit sjuk. Tillgängligheten och uppföljningen av psykiatriska tillstånd är minst sagt bristfällig. På mottagningar är utbildade psykiater få. Istället hyr man in stafettläkare med noll kompetens i psykiatri. Det hela har utvecklats till en samhällsfara. När människor inte får en adekvat behandling, kan konsekvenserna bli katastrofala.

Visst lät det fint i slutet av 80-talet att psykvården skulle genomgå en rejäl ansiktsbehandling. Man lade ner de gamla skräckfyllda mentalsjukhusen men man hade ingenting som vägde upp dessa. Tusentals, kanske tiotusentals människor blev lämnade i sticket efter det att de hade ”bott in sig” på sjukhusen. Nu skulle de klara sig själva med hjälp av kommunen ifråga. I kommunerna fanns naturligtvis ingen kompetens eller ens vilja att utöka sina redan ansträngda budgetar. Det hela slutade med att massor av människor antingen tog livet av sig, hamnade i missbruk och sedan gatan. Majoriteten av de hemlösa idag är psykiskt sjuka. Det är fullständigt oacceptabelt och en skam för ett land som kallar sig för Välfärdsstat

Visserligen bygger man nytt. Det nya Psykiatrins Hus i Uppsala kostade 1 miljard (1.000.000.000 kr). Sedan kom sparbetingen. Psykhuset är för övrigt en ren mardröm även för den högst normale. Enorma outnyttjade och tomma, kliniska ytor. Från mottagningarnas slussprincip(!) ser man ner på den nästan tomma ytan. Inga stolar finns, bara korridor och en bro över den undre, öppna ytan. Det är kallt, sterilt, kliniskt och människofientligt.

Patienter på avdelningar högst upp i Huset blir bara sämre av vistelsen. De får ångest och självmordstankar och ingivelser att hoppa från de vassa och fyrkantiga murarna. Dessa har så förstärkts med okrossbart glas.

Om man bygger ett hus för en miljard präglat av tomhet och öken, vem har man byggt det för? Jo, grandiosa makthavare som betraktar skattepengar som sina egna. Utan någon som helst realism, kompetens eller vanligt folkvett. Återigen uppstår frågan: Bör vi har politiker som beslutar om svensk sjukvård?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s