Slutenvård

Stockholm:

”Situationen här är extrem”. Ja, Stockholm lider stor brist på vårdplatser. Det blir inställda operationer och överfulla avdelningar när i princip alla sjukhus i Stockholm har tvingats att spara, och spara, och spara. Människor dör i vårdköerna i väntan på en operation. Varför sparas det så mycket på vårdplatser egentligen?

Inget land i Västvärlden har så få vårdplatser per capita som Sverige. Avdelning efter avdelning läggs bara ner. Kvar blir tomma salar med utrivna sladdar och kontakter. För vilka sparar man?

Sverige har de högsta skatterna i hela världen. Vart tar pengarna egentligen vägen?

Medelbeläggningen är för hög och måste bli lägre. Vi står inför stora utmaningar, inte minst att få fram fler vårdplatser. Det finns också en planering med ett helt nytt Karolinska för 14 miljarder kronor och ombyggnader på de övriga sjukhusen för nästan 28 miljarder fram till 2017. Med det på plats ser det bra ut, men vi är inte där ännu,”

Orden kommer från Henrik Almqvist, chefsläkare inom Landstinget. Men nya KS kommer att ha färre vårdplatser än det nuvarande. 14 miljarder… för fler patienter. 28 miljarder till”ombyggnation”. Ser kanske de gamla sjukhusen sjukhusen lite sunkiga ut?

Att ”bygga för luft och ljus” är ett gammalt uttryck från August Strindberg. Men när sjukhusen tydligen satsar på detta vad händer med innehållet? ”Luft och ljus” opererar ingen, botar ingen Alla dessa kolosser byggda runt luft är makabra miljardslukare som enbart ger jobb åt specialister. Det är sjukhusen som ska stå för specialistvården och där läggs mycket pengar. Men vad är specialistvården bra för om människor dör i årslånga köer för att komma dit?

Uppsala:

Akademiska sjukhuset har ett sparbeting på 350 miljoner kr 2012-2013. Detta motsvarar 300 heltidstjänster!!! Vad detta innebär för patienterna vågar man inte ens knysta om. Avdelningar kommer naturligtvis att läggas ner då det inte är möjligt att driva dem utan personal!

Samtidigt har då Psykiatrins Hus vidriga bygge kostat skattebetalarna 1.000.000.000 kr, d v s en miljard!

Det horribla spelet om folkets pengar har också givit upphov till nya specialbehandlingar: T ex Paramedicin, där patienter får gå i en typ av kombinerad form av psykoterapi, sociala strukturer och handpåläggning. T ex Ljusterapi av depressiva patienter som får sitta i ett bländande vitt rum som badar i ljus. Ljuset ska göra dem friska är det meningen, vilket inte på något sätt finns någon evidens för.

Samtidigt som vården byggs ut så blir ekvationen med att satsa på öppenvård, tillämpliga resurser och slutenvård omöjlig att få ihop. När vårdplatserna minskar så tar paramedicinen och ljusterapin över. Det används för övrigt på cancerpatienter också.

Men kontentan blir att vi får både högre skatter och försämrad vård, framför allt i slutenvården. Vem bryr sig om en sprucken appendix eller en psykos när det finns massor av roliga apparater att experimentera med?

Men till slutenvårdens försvar så måste tilläggas att den behandling som erbjuds när man väl tagit sig igenom alla höga spärrar är fantastisk. Synd bara att 3000 människor per år inte får uppleva detta. De har då dött undan i kösystemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s